Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/41164
Title: | Demanda de energia para cocção no meio rural. |
Other Titles: | Energy demand for cooking in rural areas. |
???metadata.dc.creator???: | BORGES NETO, Manuel Rangel. LOPES, Luiz Carlos Nascimento. LIMA, Aureo Cezar de. RIBEIRO, João Tercio Fontenele. |
Keywords: | Demanda de energia;Energia na agricultura;Cocção - meio rural;Biomassa;Energias renováveis;Consumo energético - cocção;Energy demand;Energy in agriculture;Cooking - rural areas;Biomass;Renewable energy;Energy consumption - cooking |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | Universidade Federal de Campina Grande |
Citation: | BORGES NETO, Manuel Rangel; LOPES, Luiz Carlos Nascimento; LIMA, Aureo Cezar de; RIBEIRO, João Tercio Fontenele. Demanda de energia para cocção no meio rural. In: XXXV CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA. 35., 2006, João Pessoa - PB. Anais [...]. João Pessoa - PB: Universidade Federal da Paraíba, 2006. Simpósio Temático: Energia na Agricultura. Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/41164 |
???metadata.dc.description.resumo???: | Este trabalho traz um estudo relativo ao perfil do consumo energético para cocção de uma comunidade rural de baixa renda, assim como apresenta alternativas para o uso mais eficiente. A biomassa é a principal fonte de energia para tais comunidades. A obtenção e transporte das mesmas são feitos geralmente por mulheres e crianças sujeitando-os a riscos na saúde. Escolheu-se uma comunidade como amostra e através de entrevistas foi possível obter dados suficientes para estimar o consumo energético. A lenha representa 91,87% da fonte de energia demandada para cocção, é queimada diretamente e requerendo das mulheres e pelo menos 06 horas semanais para a coleta e transporte. São sugeridos para redução desta demanda fogões solares e fogões a lenha mais eficientes. |
Abstract: | This paper brings a study about the profile of energetic consumption for cooking in a low-income residential rural community, as well as more efficient alternatives for that use. The biomass is the main energy source to those communities. It is often obtained and transported by women and children who are exposing to health risks. A community was chose as a sample and trough some interviews it was possible to get enough data to estimate the energetic consumption. The firewood represents 91.87% of the energy demanded to cooking it is burnt directly, and demands by women and children at least 06 hours a week to obtain and transport. As an alternative for demand reduce solar cooking an efficient firewood oven are suggested. |
Keywords: | Demanda de energia Energia na agricultura Cocção - meio rural Biomassa Energias renováveis Consumo energético - cocção Energy demand Energy in agriculture Cooking - rural areas Biomass Renewable energy Energy consumption - cooking |
???metadata.dc.subject.cnpq???: | Engenharia Agrícola. |
URI: | http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/41164 |
Appears in Collections: | 35º CONBEA 2006 - Simpósio Temático - Energia na Agricultura (Geração, conservação e Eficiência Energética) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
DEMANDA DE ENERGIA PARA COCÇÃO NO MEIO RURAL - XXXV CONBEA UFCG 2006.pdf | Demanda de energia para cocção no meio rural. | 142.02 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.