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Title: Poluentes aéreos na produção de suínos.
Other Titles: Air pollutants in swine production.
???metadata.dc.creator???: SAMPAIO, Carlos A. de P.
NÄÄS, Irenilza de A.
BARACHO, Marta dos S.
SALGADO, Douglas D.
Keywords: Poluentes aéreas - suinocultura;Produção de suínos;Suinocultura;Suinocultura;NR-15;NIOSH;ACGIH;Fatores ambientais - suinocultura;Air pollutants - pig farming;Pig production;Pig farming;Animal confinement units - pigs;Environmental factors - pig farming
Issue Date: 2006
Publisher: Universidade Federal de Campina Grande
Citation: SAMPAIO, Carlos A. de P; NÄÄS, Irenilza de A; BARACHO, Marta dos S; SALGADO, Douglas D. Poluentes aéreos na produção de suínos. In: XXXV CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA. 35., 2006, João Pessoa - PB. Anais [...]. João Pessoa - PB: Universidade Federal da Paraíba, 2006. Simpósio Temático: Construções Rurais e Ambiência. Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/41006
???metadata.dc.description.resumo???: Em unidades de confinamento de animais, os riscos de contaminação por agentes físicos, químicos e biológicos estão sempre presentes e causam efeitos negativos sobre os animais e trabalhadores. Esta pesquisa teve como objetivos avaliar amônia (NH3), poeira e fungos em instalações para suínos nas fases de creche e terminação e estimar os riscos de exposição ocupacional de acordo com as normas NR-15, NIOSH e ACGIH. Os resultados indicaram diferença significativa a 5% de probabilidade nas concentrações de NH3 em relação aos horários, às instalações e aos períodos. A concentração de poeira total foi mais alta na creche (0,84-9,16 mg.m-3) do que na terminação (0,84-3,34 mg.m-3) enquanto que a poeira respirável foi mais alta na creche e inferior a 3,67 mg.m-3. Os fungos encontrados foram do gênero Aspergillus (A. niger, A. parasiticus, A. candidus, A. flavus, A. nidulans), Penicillium e Neurospora.
Abstract: Substantial evidence shows that some physical, chemical and biological agents have a negative effect on health and productivity of animals and the workers. The study was carried out at commercial swine production facilities at growing and finishing with the objectives to evaluate NH3, dust and fungi concentrations and estimate the occupational risk exposition the workers. The evaluation was made as suggested by NR15, NIOSH and ACGIH norms. The results indicated significant differences at 5% probability in the average concentration of NH3 with regard to feeding schedule, typology and periods available. Total dust concentrations were lower for finishing units (0.84-3.34mg.m-3) than for growing units (0.84-9.16mg.m-3). The respirable dust concentrations were higher than for growing units, and less than 3.67mg.m-3. These concentrations were lower than the limits recommended for workers. The most prevalent molds found were Aspergillus, followed by Penicillium and Neurospora. In the Aspergillus genus it was found the following species A. niger, A. parasiticus, A. candidus, A. flavus, A. nidulans.
Keywords: Poluentes aéreas - suinocultura
Produção de suínos
Suinocultura
Suinocultura
NR-15
NIOSH
ACGIH
Fatores ambientais - suinocultura
Air pollutants - pig farming
Pig production
Pig farming
Animal confinement units - pigs
Environmental factors - pig farming
???metadata.dc.subject.cnpq???: Engenharia Agrícola.
URI: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/41006
Appears in Collections:35º CONBEA 2006 - Simpósio Temático - Construções Rurais e Ambiência

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